Boyun çok yönlü harekete sahip olan bir yapıdır. Yaşam boyunca dönme, bükülme, yüklenme ve çevirme gibi streslere maruz kalmaktadır. Tüm bu tekrarlayan strese bakıldığında, insanların üçte ikisinin yaşamlarının bir noktasında boyun ağrısı geçirmesi şaşırtıcı değildir.
Özellikle son yıllarda akıllı telefon ve tabletlerin hayatımıza girmesiyle birlikte boyun şikayetlerin sıklığında artış gözlemlemekteyiz.
Zaman boyunca tekrarlanan mikrotravmalar, zorlamalar, ters hareketler, yanlış duruş ve oturuş, ve bazen sistemik hastalıklar omurganın yıpranmasına ve şikayetlerin başlamasına sebep olur.
Boyun ile ilgili şikayetler, künt bir ağrıdan bıçaklama şeklinde yanmalara, kas tutulmasından elektrik çarpması gibi ifade edilen hislere kadar değişir.
Bazı durumlarda omuz veya kolda hissedilen ağrılar boyun kaynaklı olabilir. Ayrıca boyun ağrısı ile beraber sırt ağrısı, boyunda kasılma, hareket kısıtlığı, baş ağrısı ve baş dönmesi de yaşanabilir.
Boyun ağrısını ne zaman ciddiye almalıyım?
Boyun ağrısı sık rastlanan bir şikayettir, fakat her boyun ağrısı için doktora başvurmanız gerekli olmayabilir, ancak aşağıdaki durumlar varsa mutlaka bir ortopedi veya beyin ve omurilik cerrahına görünmeniz gerekir:
Ağrı 1 haftadan fazla sürdüyse,
Ağrınız zamanla geçmiyorsa veya gittikçe şiddetleniyorsa,
Omuz ve özellikle kolunuza yansıyan şiddetli ağrı varsa,
El veya ayakta uyuşma, güçsüzlük ve karıncalanma benzeri şikayetleriniz geliştiyse,
Boyun arkasında omurga üzerine dokununca aşırı hassasiyet varsa,
20 yaşından genç veya 60 yaşından büyük bireylerde boyun ağrısı varsa,
Boyun ağrısı ile beraber bulantı, kusma, ateş, kilo kaybı veya baş ağrısı eşlik ediyorsa.
Boyun ağrısının sebebi nedir?
Omurlar arasında darbeleri emen ve hareketi kolaylaştıran disk adlı yapılar mevcuttur. Ayrıca omurları birbirlerine bağlayan kaslar ve ligamanlar bu yapıya destek vermektedir. Omurların oluşturdukları kanalın içinden omurilik ve sinir kökleri geçer. Bu yapının herhangi bir bölgesinde sorun varsa boyun ağrısı şeklinde kendini gösterebilir.
Boyun Fıtığı
Boyun fıtığı (omurlar arasındaki diskin taşması), artrit ve spondiloz (omurlar arasındaki eklemlerin harabiyeti), sinir köklerinin veya omuriliğin baskı altında kalması, boyun travmaları, sistemik hastalıklar (kemik erimesi, romatizma gibi), boyun kasların zedelenmesi, deformiteler ve stres çeşitli boyun şikayetlerini ortaya çıkartabilir.
Boyun ağrılarında uyguladığımız Manuel Terapi ve Kayropraktik uygulamalarla boyun düzleşmesi , boyun ağrıları , kola vuran ağrılarına yönelik egzersizlerimizi yapıyoruz. çok iyi sonuçlar alıyoruz .